De Academie Bibliotheek: de Bol.com van de Parnassia Groep - www.nieuws3punt0.nl

Previous Next 1 of 3

De Academie Bibliotheek: de Bol.com van de Parnassia Groep


Interviews

De locatie oogt verre van een traditionele bibliotheek, lijkt eerder een systeemgebouw voor tijdelijke opslag. Bij binnenkomst geen typische geur van antieke boeken, maar een heldere, lichte, open ruimte die uitnodigt tot opdoen van kennis. Eenmaal binnen word je overspoeld door vriendelijkheid van een groepje mensen, waarvan je meteen merkt dat zij van hun vak houden.

Gesprekspartner Jos Leenes geeft met gepaste trots een rondleiding: een organisch geheel van front- en backoffice met 13 flexwerk- en studieplekken compleet met WiFi, een vergader- en ontspanningsruimte, een multimedia- en managementgedeelte en vele duizenden boeken in open opstelling geordend op onderwerp.  Het gespreksonderwerp: “Het Nieuwe Werken”.

De 240 meter die de bibliotheek omvat zullen binnenkort verhuizen naar een locatie van geringer omvang. Het nieuwe werken beoogt een betere verdeling van ruimte en werktijd en dit kost Jos wel wat hoofdbrekens: hoe krijg je zo’n grote massa noodzakelijk werkmateriaal in een veel kleinere ruimte. Volgens de huidige tekeningen zou maar plaats zijn voor de helft.

Verder vindt Jos dat de werkprocessen die grotendeels aan de fysieke collectie zijn gebonden,  al aan het nieuwe werken voldoen: resultaatgericht werken met eigen verantwoordelijkheid volgt uit het kwaliteitssysteem van de Academie, toegang tot de digitale collectie is 24 uur gegarandeerd, openingstijden tijdens kantooruren, maar mogelijkheid tot vroeg, laat, flex en thuis werken zijn een paar voorbeelden.

Er is één bibliotheek voor de hele Parnassia Groep. Met maar een paar fysieke bezoekers per dag. Jos Leenes legt uit dat de kracht van de bibliotheek dan ook vooral ligt in het direct beantwoorden van de gemiddeld 100 mailverzoeken per dag. Verder het bijna dagelijks attenderen van nu al 1600 medewerkers op de inhoud van nieuw verschenen tijdschriften, waarnaar veelal direct digitaal kan worden doorgelinkt. Iedere dag wordt voor de hele organisatie het actuele ggz-nieuws op de intranetten verzorgd. Iedere medewerker kan gespecialiseerd literatuuronderzoek laten doen. Uiteraard wordt de collectie op peil gehouden voor opleiding en deskundigheid: boeken worden grif geleend en het leveren van een digitaal hoofdstuk is geen probleem. Met een optimale bereikbaarheid terecht de Bol.com van de Parnassia Groep.

Het is een uitdaging voor Jos en z’n collega’s deze soepel werkende informatiemachine zonder verlies van kwaliteit te verhuizen. De beoogde winst zit dan in de representativiteit van één Academielocatie, het bieden van een stimulerende ruimte voor werk, studie en wetenschap, het vervlechten van de producten en diensten van de Academie en het plezier in het nieuwe samenwerken met de Academiecollega’s.

De planning is eind 2012. Het bibliotheekteam is in druk overleg met management en architect en doet zijn best het project te laten slagen. En tijdens de verbouwing blijft de service natuurlijk gegarandeerd!

Close

De site wordt mogelijk in browsers als IE6 en IE7 niet juist weergegeven. Installeer IE8 of open de site in een andere browser.

The site may not display correctly in browsers like IE6 and IE7. Install IE8 or open the site in another browser