Vastgoed als toegevoegde waarde voor de zorg - www.nieuws3punt0.nl

Vastgoed als toegevoegde waarde voor de zorg


In de media

“Met de oplevering van Breehorn hebben 58 patiënten nu de beschikking over prachtige appartementen in een historisch pand op het landgoed Duinenbosch in Castricum. In één jaar tijd is dit al 20 jaar leegstaand Rijksmonument op het landgoed Duinenbosch omgetoverd tot een prachtig appartementencomplex. Door patiënten zo goed mogelijk te huisvesten willen we een bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven van onze patiënten. Dit soort projecten realiseren we geleidelijk in ons hele werkgebied in Noord- en Zuid-Holland. Tegelijk kijken we ook kritisch naar de indirecte kosten. Door optimaal gebruik te maken van onze panden, ondermeer door Ons Nieuwe Werken, gebruiken we minder vierkante meters. We verkopen panden en verlengen alleen noodzakelijke huurcontracten. Het geld van die besparing wordt dan weer gestoken in de zorg.” Directeur Vastgoed Jos van Nieuwkoop geeft de toegevoegde waarde van het onderdeel Vastgoed Beheer binnen de groep nog maar eens aan.

Bewoners nemen weer zelf regie
De nieuwe bewoners van Breehorn wonen toekomstbestendig. Het gebouw sluit naadloos aan op het Scheiden van Wonen en Zorg én herstelgerichte zorg. De appartement zijn volledig gericht op ‘normalisering’. De bewoner wordt uitgedaagd weer zelf de regie te nemen over het dagelijkse leven. Of het nu gaat om het tijdstip waarop gegeten wordt, wat en met wie, het is allemaal een keuze van de bewoner. De ruime appartementen bestaan uit een woon-, eet-, slaapdeel en sanitaire ruimte. Het ‘afdelingsbed’ is ingeruild voor een ruimere twijfelaar. Ieder appartement heeft een eigen ingerichte keuken. En de was doen de bewoners zelf in de eigen wasmachine. Ieder appartement heeft een eigen adres met een eigen brievenbus en eigen voordeur. Via een communicatiesysteem in elk appartement kan direct contact gemaakt worden met personeel via beeld en geluid. Het personeel hoeft hiervoor niet eens in het gebouw zelf te zijn. Het gebouw beschikt ook over Grand Café ‘de Bree’. Dit is de centrale ontmoetingsruimte voor de bewoners. In een open ruimte verbonden aan het Grand Café is het personeel te vinden. Voor sommige bewoners is het een bijzondere terugkeer in een gebouw waar zij 35 jaar geleden nog verbleven op slaapzalen. Alleen karakteristieke elementen herinneren nog aan het gebouw van weleer.

De 58 bewoners zijn aan een nieuwe fase begonnen. In hun eigen appartement moeten ze hun eigen draai vinden en zelf de alledaagse dingen als huishouden, koken, wassen en op de koffie bij de buren gaan invullen. Zorg en huisvesting sluiten zo naadloos op elkaar aan. Breehorn is een prachtig voorbeeld van de toegevoegde waarde van Vastgoed voor de zorg.

Close

De site wordt mogelijk in browsers als IE6 en IE7 niet juist weergegeven. Installeer IE8 of open de site in een andere browser.

The site may not display correctly in browsers like IE6 and IE7. Install IE8 or open the site in another browser